O medu


Med neboli tekuté zlato. I takto by se dal med definovat. Díky šikovnosti včel se totiž jedná o dokonale čistý přírodní produkt.

Med je produkt, který je vytvářený včelami, případně i jiným hmyzem sběrem a zahušťováním sladkých šťáv – především nektaru květů a výměšků hmyzu živícího se sáním mízy rostlin.

Med byl v minulosti pro člověka hlavně sladidlem a přírodním zdrojem. Cukry, které jsou obsažené v medu, jsou jednoduché a poskytují člověku snadno dostupnou energii. Med neobsahuje žádný tuk a cholesterol.

Složení

Med je směs cukrů, vody, a jiných dalších složek. Specifické složení medu závisí nejvíc na směsi květů navštívených včelami, které med produkovaly. Hmotnost 1 litru medu je asi 1,4 kg.

Zdravotní účinky

Po dobu 2 700 let byl med užíván na léčení chorob včetně tropických až do úplného pochopení příčin infekce v moderních dobách a nasazení antibiotik.

Typy medů

Květový med pochází ze sladkého nektaru rostlinných květů. Jeho barva je světlá, v odlišných odstínech žluté a hnědé barvy. Obsahuje pylová zrnka, který med obohacují o nepostradatelné léčivé látky. Tento med obsahuje velké množství jednoduchých cukrů – glukózy a fruktózy. Díky tomu je snadno stravitelný.

Medovicový med často nazývaný jako lesní med pochází z lesních rostlin. Jeho barva je o dost tmavší v odstínech hnědé barvy. Toto zbarvení je zapříčiněno rostlinnými barvivy, které jsou obsažené v míze dřevin. Tento med obsahuje dextriny, fruktózu, flavonoidy. Lidskému tělu prospívají hlavně kvůli velkému obsahu minerálních látek (draslíku, fosforu, hořčíku), stopových prvků a baktericidně působících látek.

Mimo již zmíněných druhů existuje celá řada různě smíšených medů, které obsahují oba tyto druhy medu.